ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

πίσω


Φωτογραφικό υλικό

Σχόλια στην Κυριακή της Ορθοδοξίας
Εκκλησία: Σώμα Χριστού

Go forth - Missionary issues

Ιεραποστολικοί αγώνες των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-
Αποτίμηση της προσφοράς τους

Σκέψεις για την Ιεραποστολή

Όψιμη Ιεραποστολή στη Λακωνία

Initial Thoughts toward an Orthodox Foreign Mission

Η μέθοδος της ιεραποστολής

Η ιεραποστολική δράσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί τη βάσει των αρχών των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου εις την Ευρώπη και αλλαχού

Η Εκκλησία προσεύχεται για την Ιεραποστολή

Οικουμενική Πεντηκοστή
Η Βυζαντινή εικόνα της Πεντηκοστής

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το σύγχρονο Ιεραποστολικό έργο

Ιεραποστολή: χρέος κάθε χριστιανού

«Δεύτε λάβετε φως»

Ορθοδοξία και Ιεραποστολή

Η δοξολογική κατανόηση της ζωής και της Ιεραποστολής

Πρόσκληση επανευρέσεως της ταυτότητας του Ανθρώπου

Φυλετικές διακρίσεις και Ορθοδοξία

Οι άγγελοι και η Ιεραποστολή

Το παγκόσμιο όραμα στην εκκλησιαστική ζωή και δράση

Η ορθόδοξη ιεραποστολή είναι ιμπεριαλιστικό ή απελευθερωτικό κίνημα;

Το κήρυγμα της βυζαντινής ιεραποστολής και οι απόστολοι των Σλάβων Κωνσταντίνος (Κύριλλος) και Μεθόδιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ: Μία χαρακτηριστική ιστορία

«Νυν ο έχων βαλλάντιον αράτω»

Πρόσκληση επανευρέσεως της ταυτότητας του ανθρώπου

Βίος και Δράση του Αγίου Μεθοδίου

Η απόταξη του Διαβόλου - Μια φοβερη εμπειρία που είναι για μας σημερα άγνωστη

Η Κατήχηση και οι διάφορες μορφές της

Ιεραποστολή της καρδιάς...

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Τομέα Ιεραποστολής πατήστε εδώ

Σκέψεις για την Ιεραποστολή

Νίκου Νησιώτη, Πάντα τα Έθνη 19,
Γ΄ Τρίμηνο 1986, σελ. 3

Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας αναφορικά με την ιεραποστολική δεν είναι οι οργανωμένες αποστολές, η ανάπτυξη και αύξηση τους· αλλά οι ιεραπόστολοι, οι εμπνευσμένοι και ενθουσιώδεις «αναχωρητές »...

Η εκκλησία, στην ισχυρή ιεραποστολική της έκφραση, δεν βασιζόταν ποτέ τόσο σε οργανισμούς ή ιεραποστολικές επιτροπές ή εταιρείες, αλλά σ' εκείνα τα πρόσωπα που ήταν έτοιμα να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα στο εγκόσμιο περιβάλλον τους, διότι δεν μπορούσαν ν' αντισταθούν στην εσωτερική ώθηση που λάμβαναν μέσα από την εκκλησιαστική τους κοινότητα».

«Δεν μπορούμε να αποχωρίσουμε την ιεραποστολή από την εκκλησιολογική συζήτηση σχετικά με την φύση της Εκκλησίας και την ενότητα της. Η ιεραποστολή είναι η εκπλήρωση αυτής της συζήτησης καθώς και η δύναμη της».

«...πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ εκκλησιακής (ecclesial) ιεραποστολής και εκκλησιαστικού ιμπεριαλισμού. Η πρώτη είναι η αληθινή κίνηση από μέσα από την χαρισματική ζωή της Εκκλησίας, δι ' ενός προσώπου που είναι αφιερωμένο στην Εκκλησία και που αγωνίζεται να ενσωματώσει τον μη-χριστιανό στη Μία Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις τοπικές του συνθήκες και την ανθρώπινη κατάσταση του. Δεν δρα μέσα από ένα ιδιαίτερο ιεραποστολικό σώμα, αλλά εξ ονόματος του σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία Του. Ο δεύτερος πάει με τον σκοπό να διακονήσει και να μαρτυρήσει, αλλά λειτουργεί μέσα από φιλανθρωπικές οργανώσεις και κηρύσσει μαζί με το Ευαγγέλιο ένα ωρισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, το οποίο του φαίνεται ότι είναι Χριστιανικό. Διακινδυνεύει τη μεταφορά, μαζί με το Ευαγγέλιο, κοσμικών στοιχείων και την επιβολή τους ως απαραίτητων μέσων ή σημείων του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Διακονώντας μπορεί να παρουσιάζει τον δικό του πολιτισμό. Αυτό το είδος της καλά οργανωμένης και οικονομικά ενισχυμένης ιεραποστολικής δραστηριότητας διακινδυνεύει το κήρυγμα ενός ευρωπαϊκού ή αμερικανικού Ευαγγελίου και καλεί τους ανθρώπους να μιμηθούν τον ευρωπαϊκό ή αμερικανικό τρόπο ζωής, απορροφώντας έτσι το Ευαγγέλιο μέσα στο δικό του πολιτιστικό υπόβαθρο. Τούτο συμβαίνει ιδίως όταν η ιεραποστολή διενεργείται από ομάδες, που ήδη, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, έχουν απαρνηθεί τα ουσιαστικά μέσα της μυστηριακής ζωής της αποστολικής Εκκλησίας ή όταν διενεργείται σε μέρη όπου εργάζονται ιεραποστολικά άλλες εκκλησίες. Αυτές είναι ιεραποστολές μιας ριζικής μορφής: ενώ πάντα διακονούν την υπόθεση του κηρύγματος του λόγου του Θεού, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως μολυσμένες από ιμπεριαλιστικές, ομολογιακές και εθνικιστικές τάσεις.

Η πραγματική αποστολικότητα της Βίβλου βασίζεται στην φτώχεια του Αποστόλου, στην αδυναμία του, που δεν έχει τα μέσα για την ίδια του την επιβίωση, αλλά τρέφεται ακόμα κι από εκείνους στους οποίους κηρύσσει. Αλλά το όπλο του είναι παντοδύναμο: ο Λόγος του Θεού κι ακόμα, η Χάρη του Θεού που μεταδίδεται από το Άγιο Πνεύμα».

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.