ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Υπομνηματικός τόμος
του Μηνολογίου του αυτοκράτορος Βασιλείου Β'

Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας ο υπομνηματικός επιστημονικός τόμος του επιφανέστερου αριστουργήματος ανάμεσα στα ελληνικά εικονογραφημένα χειρόγραφα, του «Μηνολογίου του αυτοκράτορος Βασιλείου Β'», σημείο αναφοράς απαραίτητο για τη μελέτη της Βυζαντινής Μικρογραφίας μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα. Ο υπομνηματικός τόμος αποτελεί απαραίτητο επιστημονικό εγχειρίδιο για τον κάτοχο του «Μηνολογίου», καθώς περιλαμβάνει δεκατρείς εμβριθείς μελέτες γνωστών βυζαντινολόγων στην ισπανική γλώσσα. Στην εισαγωγή του έργου υπάρχουν τρεις μελέτες σχετικά με την εποχή του Βασιλείου Β΄ και τις τάσεις της βυζαντινής μικρογραφίας. Στο δεύτερο και κύριο μέρος του συλλογικού αυτού έργου αναλύονται ειδικότερα ζητήματα, όπως οι τάσεις της βυζαντινής μικρογραφίας, οι βυζαντινοί δωδεκασύλλαβοι, η τεχνική των οκτώ Μικρογράφων που κόσμησαν το «Μηνολόγιον» και η τεχνοτροπία που ακολουθείται εν γένει στους εικονογραφημένους κώδικες της εποχής. Αναλυτικότερα, οι μελέτες που περιέχονται στον επιστημονικό τόμο είναι οι ακόλουθες:

Εισαγωγή : 1. Η εποχή του Βασιλείου Β': ιστορία (Ευάγγελος Χρυσός). 2. Η εποχή του Βασιλείου Β': πολιτισμός (Βασίλειος Κατσαρός). 3. Τάσεις της βυζαντινής μικρογραφίας κατά το τέλος του 10ου αιώνα και την αρχή του 11ου (Παναγιώτης Βοκοτόπουλος).

Το Μηνολόγιον του Βασιλείου Β' 1. Ένα ειδικό Συναξάρι: περιγραφή εορτολογικού κύκλου και ανάλυση του κειμένου (Andrea Luzzi) 2. Το εισαγωγικό ποίημα με τους βυζαντινούς δωδεκασύλλαβους (Augusta Acconcia Longo) 3. Το Μηνολόγιον ως βιβλίο: κωδικολογική και παλαιογραφική ανάλυση (Francesco D ' Aiuto ) 4. Οι οκτώ Μικρογράφοι και τα χαρακτηριστικά τους: η ανθρώπινη μορφή, το αρχιτεκτονικό βάθος και το τοπίο ( Anna Zakharova) 5. Οι σχέσεις με το « Ψαλτήριον του Βασιλείου Β'» (Marc . gr . Z. 17) και με άλλους εικονογραφημένους κώδικες της εποχής (Antonio Iacobini ) 6. Οι σχέσεις με τα εναπομείναντα χειρόγραφα του «Αυτοκρατορικού Μηνολογίου» του Μιχαήλ Δ' του Παφλαγόν ος (Nancy Patterson Ševčenko) 7. Από την Κωνσταντινούπολη στη Ρώμη: στοιχεία για την «εξωτερική» ιστορία του Vat . gr . 1613 (Leandro Ventura) 8. Το Μηνολόγιον κατά το 17ο και 18 αιώνα: επιστημονική μελέτη και ιστορία της τέχνης (Simona Moretti) 9. Οι νεώτερες συντηρήσεις των μικρογραφιών (Anna Zakharova) 10. Η παλαιότερη ( Legat . Vat . gr . 1613) βιβλιοδεσία του Μηνολογίου και η νεώτερη (Κωνσταντίνος Χούλης). Η πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του έργου είναι των Αlessia A. Aletta και Massimo Ceresa . Τον πολυτελέστατο τόμο των 390 σελίδων κοσμούν χρυσοτυπίες και μικρογραφίες αγίων σε σημαντικές στιγμές του βίου τους ή κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου τους.

Δείτε σελίδες από τον υπομνηματικό τόμο
Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.