ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ
ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

   
 

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαῒου, σε απευθείας σύνδεση με το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου Δήμου Αττικής, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που θα τελεσθεί προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και συλλειτουργούντων του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,  και του Θεοφ. Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλόθεου.
Θα ψάλλει η Βυζαντινή χορωδια «Αντιφωνικόν Μέλος».

Παρακολουθείστε το ΕΔΩ

https://orthodoxtv.gr/?video_skrn=archieratiko-sylleitourgo-kyriakis-ton-myroforon

 
 
 
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Η λατρευτική τιμή των Νεομαρτύρων στη σύγχρονη ελληνική λαϊκή εθιμοταξία
Αρχιμανδρίτου Θωμά Ανδρέου
Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων

Η παρούσα μελέτη ασχολείται με την «λατρευτική» τιμή των Νεομαρτύρων, όρος που αφορά την καθαρά λαογραφική θεώρηση των στοιχείων που υποστηρίζουν τις περιπτώσεις λειψανολατρείας, έτσι όπως αυτές παρατίθενται εδώ και, ασφαλώς, ουδεμία σχέση έχει ως προς την δογματική απόδοση του όρου Λατρεία.

Μέσα από την συγκεντρωτική αυτή μελέτη παρουσιάζονται πολλά στοιχεία που αναδεικνύουν την λατρευτική τιμή των Νεομαρτύρων στη σύγχρονη Ελληνική λαϊκή εθιμοταξία. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των Νεομαρτύρων που τους καθιστά όχι απλά λαϊκούς ήρωες στα μάτια των υποδούλων, αλλά εμβληματικές φυσιογνωμίες που εμπνέουν με το απαράμμιλο θάρρος τους απέναντι στον κατακτητή.

Σχ, 17Χ24 , Σελ. 300, Τιμ. 12€.

 
     
 

Η Ανακήρυξις του Αυτοκεφάλου της εν Ελλάδι Εκκλησίας (1850)
και η θέσις των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών» (1928
)
Εμμανουήλ Ι. Κωνσταντινίδου, Ομοτ. Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το διαχρονικό εγχειρίδιο του Ομοτ. Καθηγητού επανεκδίδεται από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας. Πρόκειται για μία ιστορική έρευνα στην οποία παρουσιάζονται ο Συνοδικός Τόμος της υπό κανονικούς όρους ανακηρύξεως της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (1850), τα Πρακτικά της εν Κων/πόλει συγκληθείσας το ίδιο έτος Αγίας και Μεγάλης Συνόδου επί Οικουμενικού Πατριάρχου Ανθίμου Δ΄ του Βυζαντίου και η αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων της Μητρός Εκκλησίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η Πατριαρχική Συνοδική Πράξις (Σεπτ. 1928), η οποία αφορά στη διοίκηση των Ι. Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Σχ, 17Χ24 , Σελ. 128, Τιμ. 8€.

 
     
 

Μία Μνημειώδης Έκδοση

 
 

 

Ναοί, Μονές και ευαγή Ιδρύματα της Βασιλίδος Κωνσταντινουπόλεως
Raymond Janin

Οι εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό και μεγαλειώδες έργο του Γάλλου Βυζαντινολόγου και Αρχαιολόγου Raymond Janin (1882-1972) μεταφρασμένο από την γαλλική. Πρόκειται για το πρώτο έργο στην παγκόσμια βιβλιογραφία που καταγράφει την ιστορία των ιερών Τόπων της Πόλης, η οποία συνδέθηκε με τη δόξα, τη χαρά, την πίστη και την ελπίδα του Γένους. Μέσα από τις σελίδες του έργου αναδεικνύεται η Βασιλίδα των πόλεων, η πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Παναγιοσκέπαστη Βασιλεύουσα ως ιερότητα και κάλλος πνευματικό. Το δίτομο έργο κοσμείται από μοναδικού κάλλους εικόνες, σχέδια και μινιατούρες.

 
 
Α΄ Τόμ. Σχ. 21Χ29, Σελ. 528, Τιμ. 35€.
Β΄Τομ. 21Χ29, Σελ. 512, Τιμ. 35€.