ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ  
 

«Ο Άνθρωπος του Θεού»

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Αγίου Νεκτάριου *

Τις πρώτες μέρες γυρισμάτων, που πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Λαύριο και Αίγινα, διανύει «Ο Άνθρωπος του Θεού» (Man of God) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γιελένα Πόποβιτς, μια ταινία-ωδή στην επιμονή και το ήθος, την αγιότητα και την αλήθεια, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να μπει στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη. Οι Άρης Σερβετάλης, Μίκυ Ρουρκ και Αλεξάντερ Πετρόφ, μαζί με ένα πλούσιο καστ Ελλήνων ηθοποιών, συναντούν τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, υπό τους ήχους του Πολωνού Zbigniew Preisner, συνθέτη των κινηματογραφικών έργων του Κριστόφ Κισλόφκι. Η ταινία, που έρχεται σε μια ασταθή στιγμή της παγκόσμιας Ιστορίας, και φιλοδοξεί να υπενθυμίσει την αξία που έχει το «φως» και η συνεχής αναζήτησή του, ακόμα κι όταν οι καιροί μοιάζει να είναι σκοτεινοί, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2020 στους κινη-ματογράφους από την Feelgood.

Η δημιουργός της βιογραφίας, Γιελένα Πόποβιτς, που υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία, γίνεται ο μαέστρος μιας ταινίας που υμνεί την ελπίδα, και συντονίζει ένα αξιοζήλευτο καστ ηθοποιών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας», όπως δηλώνει, αλλά και ότι «η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας».

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρωταγωνιστής ηθοποιός Άρης Σερβετάλης « Είμαστε ετερόφωτοι και όχι αυτόφωτοι. Είμαστε συμμέτοχοι στο μυστήριο της λειτουργίας της Εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η προσωπική σχέση με τον Θεό. Ιεροκρυφίως».

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Simeon Entertainment και της View Master Films, σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου και το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), ενώ τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η Pure Flix/Quality Flix. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Feelgood Entertainment, το φθινόπωρο του 2020, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου.

Για το λόγο αυτό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, με αισθήματα ιεράς συγκίνησης και πνευματικής χαράς, επικοινώνησε με το Ινστιτούτο «Μάξιμος ο Γραικός» και απέστειλε στους συντελεστές και τους ηθοποιούς της ταινίας, ως ευλογία, το δίτομο έργο του Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα «Άγιος Νεκτάριος ο Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως», στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που η Αποστολική Διακονία εξέδωσε με αφορμή την ιερά επέτειο 100 ετών από της κοιμήσεως του λαοφιλούς Αγίου και παρουσίασε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κατά το παρελθόν έτος.

 

 

Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της ταινίας είναι:

Άρης Σερβετάλης, Ελένα Πόποβιτς, Μίκυ Ρουρκ, Αλεξάντερ Πετρόφ, Μαρθίλια Σβάρνα, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Ιερώνυμος Καλετσάνο, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος

* (πηγή ενημέρωσης: Καθημερινή, 13.6.2020)

 
 
 
 

 

Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως  
Τόμοι Α΄& Β΄  
Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα

Το δίτομο αυτό έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα για τον βίο του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί επισφράγισμα της αγάπης και του οφειλομένου σεβασμού του συγγραφέως προς τον αοίδιμο ιεράρχη, αλλά και μία εμβριθή μελέτη, μία πραγματική «εγκυκλοπαίδεια», στην οποία παρουσιάζονται άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του βίου του Αγίου, η πολυδιάστατη διακονία του και η ακλόνητη πίστη του, ακόμη και κατά τις διώξεις τις οποίες υπέστη. Ο «Άγιος του 20ου αιώνα» με τον κατά Χριστόν βίο του κατέστη διαχρονικό πρότυπο ευσεβείας, αγιότητας και φιλανθρωπίας. Την δίγλωσση αυτή έκδοση (στην ελληνική και στην αγγλική), η οποία γίνεται με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από την οσιακή κοίμησή του το 2020, την προλογίζουν η Α. Θ. Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερὠνυμος.

Ελληνική έκδοση
Α΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, σελ. 576, Τιμ. 12€
Β΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 544 Τιμ. 12€

Αγγλική έκδοση
Α΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 560, Τιμ. 12€
Β΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 688, Τιμ. 12€