ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

 

Η Κυριακή προσευχή
Γεωργίου Π. Πατρώνου

Συνοπτική ερμηνευτική προσέγγιση της Κυριακής Προσευχής (Πάτερ Ημών), την οποία έκανε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και παρέδωσε στους αποστόλους, από τον Ομ. Καθηγ. Πανεπιστημίου και Καινοδιαθηκολόγο Γ. Π. Πατρώνο. Πρόκειται για την προσευχή ενότητας του όλου πληρώματος της Εκκλησίας, με την οποία κάθε πιστός εκζητά το έλεος του Θεού-Πατρός μετά το μυστήριο της Αγίας Αναφοράς και πριν από την μετοχή στα Τίμια Δώρα. Η ερμηνεία των λόγων της προσευχής καταδεικνύει το μεγάλο θεολογικό της βάθος, την λειτουργία της ως βασική κατήχηση των νεοφωτίστων κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, αλλά και το σωτηριολογικό και εσχατολογικό της βάθος.

Σχ. 14Χ21, Σελ. 104, Τιμ. 4€.

 

Η Αποκάλυψη του Ιωάννου
Γεωργίου Π. Πατρώνου

Μία πρωτότυπη παρουσίαση του ιερού κειμένου της Αποκάλυψης από τον Ομ. Καθηγ. Πανεπιστημίου και Καινοδιαθηκολόγο Γ. Π. Πατρώνο. Στο έργο παρουσιάζονται οι νέες ερμηνευτικές τάσεις, ο σύγχρονος αποκαλυπτισμός και οι ενθουσιαστικές τάσεις, ενώ ταυτόχρονα το κείμενο αναλύεται υπό το πρίσμα της αποκαλυπτικής γραμματείας της εποχής και της πατερικής παράδοσης. Στα δύο τελευταία κεφάλαια του έργου αναλύεται ο όρος «Αντίχριστος» και η συμβολική αριθμολογία της Αποκάλυψης.

Σχ. 14Χ21, Σελ. 152, Τιμ. 5€.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ    
 

 

Η Θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων-
Εισαγωγή στην ασκητική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τομ. Α'

Jean Claude Larchet

Ο συγγραφέας του έργου Jean Claude Larchet, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ορθόδοξους πατρολόγους της Δύσεως, καθώς έχει να επιδείξει πλουσιώτατο συγγραφικό έργο για την πνευματικότητα των Πατέρων της Εκκλησίας, μεταφρασμένο, μάλιστα, σε δώδεκα γλώσσες. Στο παρόν έργο, ο συγγραφέας αντιδιαστέλλει στη θεολογική σκέψη της Δύσεως, η οποία ερμηνεύει το απολυτρωτικό έργο του Χριστού με στενούς δικανικούς όρους, την ευρύτερη πατερική παράδοση της Ορθοδοξίας: ο Χριστός δεν είναι λυτρωτής του ανθρώπου μόνο με την δικανική έννοια της εξαγοράς της αμαρτίας. Οι όροι Λυτρωτής και Σωτήρας ταυτίζονται και το ρήμα «σώζω» σημαίνει επίσης και «θεραπεύω». Γι αυτό οι Πατέρες από τον πρώτο αιώνα απέδωσαν στον Χριστό το προσωνύμιο «Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων». Αυτός κομίζει σε κάθε βαπτιζόμενο την θεραπεία στην ασθενούσα ανθρώπινη φύση του. Κάθε χριστιανός για να οικειοποιηθεί την Θεία Χάρη οφείλει να ασκηθεί διάγοντας πνευματική ζωή. Η άσκηση είναι το μέσο θεραπείας και επιστροφής της νοσούσας ανθρώπινης φύσης στην προπτωτική μακαριότητα.

Μετάφραση Χρίστου Κούλα
Σχ.: 14Χ21, Σελ. 656, Τιμ.: 18 €.

 

 

 

 

 

Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων,
Εισαγωγή στην ασκητική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Τόμος Β'

Jean Claude Larchet

Στον Β' τόμο της μελέτης του ο Jean Claude Larchet αναλύει την ορθόδοξη θεώρηση της άσκησης ως διαδικασίας θεραπείας της ανθρώπινης φύσης και αποκαταστάσεώς της στην προπτωτική κατάσταση. Στηριζόμενος πάντοτε στην αγιοπατερική παράδοση, πραγματεύεται διεξοδικά έξι επιμέρους ενότητες: την υγιή προπτωτική κατάσταση της ανθρώπινης φύσης, την παθογένεση και σημειολογία των πνευματικών νοσημάτων, τον θεραπευτικό ρόλο των εκκλησιαστικών μυστηρίων, την πρακτική θεραπευτική των παθών, την κατανίκηση αυτών και, τέλος, τους καρπούς της ανακτηθείσας υγείας της ανθρώπινης φύσης.

Μετάφραση Χρίστου Κούλα
Σχ.: 14Χ21, Σελ. 655, Τιμ.: 18 €.

 

 

 

Η λειτουργία των εικόνων - Πολιτισμός Αναστάσεως σε τοιχογραφίες-προσευχές του 21ου αιώνα, Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Λεύκτρα Θηβών,
Κώστα Λουδοβίκου

Το εικονογραφικό έργο του καθιερωμένου διεθνώς εικαστικού Κώστα Λουδοβίκου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Λεύκτρα Θηβών, με ερμηνευτικά σχόλια του ίδιου για τη συμβολική των εικόνων και τις θεολογικές τους προεκτάσεις. Η έκδοση διανθίζεται με τετράχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης και αποτελεί ένα έργο απαραίτητο για όσους ασχολούνται με τις σύγχρονες τάσεις της αγιογραφίας. Το έργο προλογίζει ο Ομοτ. Καθηγητἠς Ιστορίας της Τέχνης και ακαδημαϊκός κ. Χρύσανθος Χρήστου.

Σχ. 18Χ23, Σελ. 224, Τιμή: 20 €.

 

Ιστορία ενός μικρού αγγέλου
Αθηνάς Ντάσιου - Γιάννου

Ένας μικρός άγγελος κάνει το πρώτο του ταξίδι προς τη γη. Εκεί συναντά ανθρώπους - μικρούς και μεγάλους. Σπέρνει αγαθές σκέψεις, αποτρέπει ατυχήματα, γαληνεύει τους θυμούς και γλυκαίνει τον πόνο των ανθρώπων (ρωσική έκδοση).

Σχ. 22Χ28, Σελ. 28, Τιμ. 5 €

 

Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης
Ζωής Κανάβα

Το νέο έργο της καταξιωμένης στην παιδική λογοτεχνία Ζωής Κανάβα, σε εικονογράφηση Γιαννούλη Λυμπερόπουλου, παρουσιάζει για τους μικρούς μας φίλους τη ζωή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη με τη γνωστή λογοτεχνική της γλαφυρότητα, εξοικειώνοντάς τους ταυτόχρονα με θεμελιώδεις θεολογικές αλήθειες και ποιμαντικά διδάγματα που προκύπτουν από τον βίο του Οσίου.

Σελ. 72, Σχ. 22Χ28, Τιμή 7€

     
ΆΡΘΡΟ

Η Ελληνική Επανάσταση (1821) και οι ιδεολογικές ζυμώσεις του Γένους, Βλασίου Ιω. Φειδά

 
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ    
 

 

Δείτε το αφιέρωμα στη Σαρακοστή

 
 

 

 

Δείτε το αφιέρωμα στο 1821