Πολιτιστική-επιμορφωτική επίσκεψη της Αποστολικής Διακονίας και του ΚΕ.Σ.Ο. στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών και στο Ουρβανιανό Κολλέγιο

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, στελέχη της Αποστολικής Διακονίας και του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκαν το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο στη Ρώμη προκειμένου να συναντηθούν με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας φοιτητές. Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί με ευθύνη της Α. Δ. τα τελευταία πέντε (5) χρόνια και το παρακολουθούν ετησίως 200 ορθόδοξοι και ετερόδοξοι φοιτητές στη Ρώμη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Πρύτανης του Ινστιτούτου π. David Nazar, ο κοσμήτωρ π. Eduard Farrugia και οι καθηγητές του Ποντιφικού Ινστιτούτου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Γενναδίου, ο Έλληνας πρέσβης στο Βατικανό κ. Αλέξανδρος Κουγιού, ο Πρέσβης κ. Παναγιώτης Πάρτσος από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία, ο Υπογραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των χριστιανών π. Andrea Palmieri, ο Προϊστάμενος του Προγράμματος Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων κ. Δημήτριος -Άρης Μυλωνάς, ο κ. Χρήστος Παλασκώνης καθηγητής της Ελληνικής στο Ινστιτούτο, στελέχη του ΚΕ.Σ.Ο., καθώς και οι φοιτητές του προγράμματος. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο κοσμήτωρ του Ινστιτούτου π. Eduard Farrugia, ο οποίος στην εκφώνησή του, τόνισε μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα του προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, η οποία δεν περιορίζεται σε αυστηρά ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά έχει πολυσήμαντες πολιτιστικές προεκτάσεις, καθώς οι φοιτητές γνωρίζουν δια της γλώσσας τον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη πνευματικότητα.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό και τους Διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσία τους, τους λοιπούς επισήμους και τους παριστάμενους φοιτητές, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως γιατί εκφράζει έναν μεγάλο πολιτισμό ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και του εννοιολογίου του δυτικού πολιτισμού, και που δεν έπαψε έκτοτε, σε όλη την ιστορική συνέχειά του, να ζυμώνεται με τις ιστορικές στιγμές της Ανατολής και της Δύσης. Αξίζει όντως να τιμάται μια γλώσσα ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού.

Η επί πέντε ολόκληρα χρόνια λειτουργία αυτού του προγράμματος, που γίνεται στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, της εκμάθησης δηλαδή της νέας ελληνικής γλώσσας, απαιτεί πίστη και αφοσίωση, προγραμματισμό, επιστημονική συνέπεια, μελέτη και ενδιαφέρον. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από μένα οι ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι αυτού του Ινστιτούτου, ο Πρύτανης και οι έγκριτοι κύριοι Καθηγητές, που διακρατούν τον πήχυ της ιστορίας και της προσφοράς αυτού του Ινστιτούτου πολύ ψηλά.

Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος πιο ουσιαστική, η οποία στο πρόγραμμα αυτό δίδει άλλη διάσταση και άλλες προεκτάσεις που καρποφορούν σε πολλές πλευρές της ιστορίας αυτού του κόσμου. Το πρόγραμμα αυτό είναι καρπός μιάς διαχριστιανικής συνεργασίας πολλών ετών και γεννήθηκε ως αποτέλεσμα του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα σε στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάθε καλοκαίρι επί 15 συνεχή χρόνια.

Έτσι, μας προσφέρεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε και να μοιραστούμε κοινές αγωνίες και προβλήματα, να καλλιεργήσουμε την ελπίδα μας, να μην φοβόμαστε ο ένας τον άλλον, να αγκαλιάσουμε την οικουμένη όπως την αγκαλιάζει η αγάπη του Θεού, να προωθήσουμε τον πολιτισμό που ενώνει τους ανθρώπους χωρίς να καταργεί την ιδιοπροσωπεία τους (και εδώ είναι η ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού), να διδάξουμε τους ανθρώπους την ποιότητα του λόγου μέσα από την ομορφιά των λέξεων. Έτσι καλλιεργείται η αγάπη, η διάκριση, η ευγένεια, η καταλλαγή, το ειρηνικό ήθος. Έτσι μαθαίνουμε να κάνουμε προσευχή για την ενότητα της Εκκλησίας. Γιατί χωρίς αγάπη ούτε το μαρτύριο υπέρ Χριστού θα αντέξουμε, ούτε περιεχόμενο θα έχει η προσευχή μας. Γι' αυτό θα τολμούσα να πω ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αλλά είναι «άσκηση στην αγάπη». «Είδες τον Θεό σου; Είδες τον αδελφό σου», λέγει ο μέγας ασκητής Ερήμου Όσιος Αντώνιος ο Μέγας. Και μείς, απόψε, στα φωτεινά πρόσωπά σας βλέπουμε τους αδελφούς μας.

Όπως καταλαβαίνετε, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του οποίου τις πατρικές ευχές και ευλογίες σας μεταφέρω, και χωρίς την έγκριση των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονίας που αποτελείται από Συνοδικούς Αρχιερείς, ακαδημαϊκούς και εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας.

Κύριε Υπουργέ,

Όταν ξεκίνησε το έργο αυτό υπήρχαν προβληματισμοί, υπήρχαν δυσκολίες, υπήρχαν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές. Και στη Δύση και την Ανατολή. Σήμερα το έργο αυτό, με τη Χάρη του Θεού, μετά τόσα χρόνια, έχει ρίζες. Είναι θεσμός. Και όταν ένα έργο αποδίδει καρπούς δεν κόβουμε το δένδρο από τη ρίζα. Εμείς, συν Θεώ, θα συνεχίσουμε. Και πιστεύω ότι θα είσθε κοντά μας πεπληρωμένος από την ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσής μας και συγκινημένος από την παρουσία τόσων νέων ανθρώπων».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης στην ομιλία του εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή του για τη σπουδαιότητα και την απήχηση του πολιτιστικού αυτού προγράμματος της Αποστολικής Διακονίας. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των τριών πυλώνων του Πολιτισμού, της Αθήνας, της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, ενώ μετέφερε τις ευχές του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεωργίου Κατρούγκαλου. Κλείνοντας, υπογράμμισε την σθεναρή υποστήριξη της ελληνικής Κυβερνήσεως στο πρόγραμμα, το οποίο έχει παράξει ήδη εξαιρετικούς καρπούς.

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Θεοφιλέστατος προσέφερε ένα Ευαγγέλιο στην ιταλική γλώσσα για τις λειτουργικές ανάγκες του ναού του Ποντιφικού Ινστιτούτου.

Ακολούθως, τα στελέχη της Αποστολικής Διακονίας και του ΚΕ.Σ.Ο. επισκέφθηκαν το Ουρβανιανό Κολλέγιο, το οποίο αποτελεί το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την Ιεραποστολή και στο οποίο διαμένουν και φοιτούν 300 φοιτητές από όλες τις ιεραποστολικές επαρχίες του κόσμου. Οι προσκεκλημένοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό και χαρά, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος συναντήθηκε με αρκετά μέλη της Ιεραποστολής, τα οποία στο παρελθόν είχαν φιλοξενηθεί στο Οικοτροφείο της Α. Δ. στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Τα στελέχη των δύο Οργανισμών καλωσόρισε ο Διευθυντής του Κολλεγίου π. Βικέντιος. Στην αντιφώνησή του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ιεραποστολική μαρτυρία της Εκκλησίας είναι διπλή. Είναι πρώτα βεβαίωση της λυτρωτικής της εμπειρίας («Ευρήκαμεν Ιησούν»), αλλά και κλήση στην εν Χριστώ σωτηρία, που εκφράζεται, και πάλι στο Ευαγγέλιο, με τα λόγια του Φιλίππου: «Έρχου και ίδε»... Αυτό το μήνυμα απευθύνει η Εκκλησία και στη σημερινή αναζήτηση του κόσμου για σωτηρία. Γιατί δεν παύει ποτέ η πείνα και η δίψα του κόσμου για γνησιότητα και αλήθεια, για σωτηρία. Απευθύνει το μήνυμα και την πρόσκλησή της σ' αυτούς, που δεν γνώρισαν ακόμη τον Χριστό, και συνεχώς Τον αναμένουν, ή και σ' αυτούς που έμαθαν κάποτε κάτι για τον Χριστό, αλλά που θέλησαν να Τον ξεχάσουν στη ζωή τους, μιλώντας για τον «θάνατο του Θεού» και δείχνοντας μ' αυτό την αποχριστιανοποίησή τους. Και σε κοινωνίες όμως, που η μηχανή δεν εξυπηρετεί απλώς τον άνθρωπο, αλλά φθάνει σε σημείο να υποκαθιστά την ίδια τη σκέψη του, δεν παύει η αναζήτηση του Χριστού, το ίδιο έντονη και αγωνιώδης, όπως και εκεί, που δεν έχει ακουστεί ακόμη ούτε μια λέξη για τον Χριστό. Τον Χριστό αναζητεί και σήμερα ο άνθρωπος σε οποιαδήποτε «ζούγκλα» και να βρίσκεται, είτε στη «ζούγκλα» της Αφρικής, είτε στη «ζούγκλα» της καταναλωτικής κοινωνίας ».

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι φωτογραφίες είναι από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία»
και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους
 
 

 

 
 
Για περισσότερες φωτογραφίες βλέπε εδώ