ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στο Ιερό Προσκύνημα αυτής στον ομώνυμο Δήμο Αττικής. Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε και προσφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευχαριστώντας τον θερμά για την παρουσία του στην πανήγυρη της Αγίας Βαρβάρας, η οποία προσέδωσε τη μαρτυρία της κοινής πίστης και των δεσμών των δύο λαών.

Στην αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας ευχαρίστησε θερμά τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο για τα δώρα και την φιλοξενία που του παρασχέθηκε, αναφέρθηκε στον βίο της αγίας Βαρβάρας που με την αυταπάρνηση και την μαρτυρική ομολογία της πίστεώς της στον Τριαδικό Θεό αποτελεί πρότυπο για κάθε ορθόδοξο χριστιανό, ενώ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, τόνισε ότι ο πλούτος του πνεύματος και η ακλόνητη πίστη στον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό ως διαχρονική στάση ζωής υπερβαίνει τις εποχές και τις κάθε φύσεως δυσκολίες.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας επισκέφθηκε το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, όπου και ευλόγησε τους υποτρόφους αυτού, ευχόμενος την πνευματική εν Χριστώ πρόοδό τους.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αγαθάγγελος προσέφερε στον Μακαριώτατο ως ιεραποστολική προσφορά και δώρο της Αποστολικής Διακονίας το χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο «Ο τέταρτος Μάγος», μεταφρασμένο στην πολωνική γλώσσα, για να διανεμηθεί στα μικρά παιδιά της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, παρατέθηκε δείπνο στο Θεολογικό Οικοτροφείο προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Στο δείπνο παρέστησαν μεταξύ άλλων οι συνοδοί του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο ιεροδιάκονος Pawel Tokajuk, Γραμματεύς και ο κ. Jerzy Betlejko, καθώς και ο εν Ελλάδι πρέσβης της Πολωνίας κ. Maciej Krych, η Σύμβουλος της πρεσβείας κ. Sandra Harmoza, ο υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας κ. Marek Duda, ο Δήμαρχος της Αγ. Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και στελέχη του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου. Ακολούθησε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Βαρβάρας με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας